Elevatoare cu 2 coloane - Tot ce ai nevoie să știi despre caracteristici, instalare și utilizare

Elevatoare cu 2 coloane - Tot ce ai nevoie să știi despre caracteristici, instalare și utilizare

  • Data crearii: 2022-03-14
  • Click-uri: 3951
  • Comentariu: 0
Elevatoarele cu 2 coloane reprezintă echilibrul perfect între capacitate de ridicare, preț și spațiul ocupat în atelier, lucru ce le face potrivite pentru o largă diversitate de afaceri care lucrează cu vehicule. Astfel, fie că vorbim despre stații ITP, ateliere de reparații auto sau ateliere de vulcanizare, toate pot beneficia de pe urma achiziției unui elevator 2 coloane performant.

Utilizarea de elevatoare 2 coloane pentru ridicarea vehiculelor a schimbat radical felul în care operează întreaga industrie de reparații auto, făcând serviciile oferite de atelierele de reparații mai eficiente, mai rapide și, bineînțeles, mai profitabile.

Deși există numeroase tipuri de elevatoare auto, precum elevatoare 4 coloane, elevatoare foarfeca, elevatoare îngropate sau chiar elevatoare 1 coloană, puține modele sunt la fel de eficiente și ușor de utilizat cum este un elevator 2 coloane profesional.

Elevatoarele 2 coloane reprezintă echilibrul perfect între capacitate de ridicare, preț și spațiul ocupat în atelier, lucru ce le face potrivite pentru o largă diversitate de afaceri care lucrează cu vehicule. Astfel, fie că vorbim despre stații ITP, ateliere de reparații auto sau ateliere de vulcanizare, toate pot beneficia de pe urma achiziției unui elevator 2 coloane performant.

Elevatoarele 2 coloane sunt rapide, ușor de instalat și folosit de folosit chiar și cu un training minimal, iar în plus acestea nu ocupă foarte mult spațiu întrucât cele 2 coloane care le susțin nu sunt deloc voluminoase și sunt dotate cu brațe retractabile, ce pot fi adunate pentru a nu incomoda activitate din atelier.

De asemenea, e important de reținut și faptul că specificațiile tehnice ale elevatoarelor 2 coloane pot varia foarte mult, acestea având diferite capacități de ridicare și moduri de proiectare ce permit o funcționalitate crescută. În consecință, achiziția unui elevator 2 coloane nu înseamnă în niciun caz că operatorul va fi limitat la ridicarea unor anumite tipuri de vehicule cu o masă și o dimensiune specifică.

Dimpotrivă, în funcție de marca și modelul ales un elevator 2 coloane poate ridica o greutate ce variază între 3 - 3.5 tone ajungând chiar până al 9 tone, lucru ce permite folosirea acestuia pentru a ridica atât autoturisme, cât și vehicule mai grele, cum sunt dubele, furgonetele sau camioanele ușoare. De asemenea, elevatoarele cu 2 coloane pot avea o configurație diferită de proiectare pentru a fi mai ușor de operat cu anumite tipuri de vehicule, împărțindu-se între elevatoare simetrice și elevatoare asimetrice, fiecare din ele fiind perfect adaptat pentru clasa sa de vehicule.

Un elevator 2 coloane este un echipament performant, eficient și, mai presus de toate, sigur, care te poate ajuta să lucrezi mai rapid și să economisești spațiu în atelierul de lucru, contribuind la o creștere a productivității afacerii tale pe termen scurt, mediu și lung.

De asemenea, utilizând elevatoare 2 coloane vei beneficia de un grad mult mai mare de acces la componentele de sub vehicul, întrucât nu va trebui să lucrezi în jurul unor elemente structurale care să îți împiedice munca, așa cum e cazul elevatoarelor îngropate sau al elevatoarelor foarfecă. În plus, atunci când ridici un vehicul cu un elevator 2 coloane, roțile vehiculului vor fi întotdeauna libere, lucru ce îți va permite un acces facil la toate componentele acestora, fie că execuți o intervenție de vulcanizare sau reparații asupra unor piese specifice.

Înainte de a achiziționa un elevator 2 coloane pentru afacerea ta, e important să fii cât mai bine informat și să te documentezi în prealabil, astfel încât să poți face o alegere bună pentru tine și atelierul pe care o conduci. Tocmai de aceea, în rândurile de mai jos, vom expune și vom analiza toate informațiile de care ai putea avea nevoie pentru a alege un elevator 2 coloane profesional, perfect adaptat la nevoile activității de zi cu zi din atelierul pe care îl conduci.

De la caracteristici și funcționalitate, până la modul de instalare și utilizare, în acest articol vom prezenta pe larg și detaliat fiecare aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare înainte de a face alegere finală. Astfel, vom încerca să răspundem cu lux de amănunte la toate întrebările pe care ai putea să ți le pui și să facem, totodată, o trecere în revistă a tuturor caracteristicilor unui elevator 2 coloane.

Caracteristici elevatoare 2 coloane
Elevatoarele cu 2 coloane se diferențiază foarte mult de alte tipuri de elevatoare atât prin funcționalitate, cât și prin maniera de proiectare, motiv pentru care e foarte important să fii bine informat cu privire la caracteristicile lor principale înainte de a face alegerea finală.

Felul în care operează un elevator 2 coloane simetric este foarte diferit de felul în care operează un elevator 2 coloane asimetric, la fel cum există diferențe notabile și între elevatoare 2 coloane hidraulice și elevatoare 2 coloane electromecanice. Activitatea ta de zi cu zi, natura clienților pe care atelierul tău îi deservește și, nu în ultimul rând, bugetul de care dispui sunt aspectele care ar trebui să dicteze selecția elevatorului tău.

Iată care sunt întrebările pe care ar trebui să ți le pui pentru a putea determina dacă un elevator 2 coloane profesional este alegerea potrivită pentru atelierul tău de reparații auto:

Ce capacitate are un elevator 2 coloane

Un prim lucru la care ar trebui să fii atent atunci când vrei să achiziționezi un elevator 2 coloane este capacitatea sa de ridicare. Capacitatea sau forța de ridicare a unui elevator cu 2 coloane dictează în mod direct masa totală pe care o poți ridica cu acel elevator. Astfel, în cazul unor elevatoare 2 coloane 3.5 tone, spre exemplu, vei putea ridica numai vehicule a căror greutate este mai mică de 3.5 tone. Desigur, acest lucru limitează un elevator 3.5 tone la ridicarea unor vehicule mai ușoare, cum sunt autoturismele, SUV-urile sau camionetele pick-up, cu o masă mai redusă.

În cazul unui elevator 2 coloane 7 tone sau a unui elevator 9 tone masa pe care acestea o pot ridica este mult mai mare, astfel încât aceste modele pot fi utilizate pentru a ridica vehicule mai grele, cum sunt dubele, furgonetele de transport sau chiar unele camioane ușoare.

Important de reținut!

Atunci când vine vorba de greutatea pe care o ridici cu un elevator 2 coloane, este important să fii mereu atent la capacitatea maximă a acestuia, întrucât supraîncărcarea unui elevator, chiar și a unui model foarte performant, poate duce la apariția unor defecțiuni severe și poate cauza accidente foarte grave.

De asemenea, ar trebui să eviți utilizarea elevatorului la capacitatea sa maximă pentru perioade extinse de timp, întrucât acest lucru poate duce la curbarea celor 2 coloane și, implicit, la defecțiuni de funcționare.

Nu în ultimul rând, ar trebui să eviți cu orice preț utilizarea unor elevatoare 2 coloane pentru parcarea sau depozitarea de vehicule. Elevatoarele cu 2 coloane nu sunt proiectat în acest scop, iar utilizarea lor în acest fel va duce, în cele mai multe cazuri, la defectarea acestora, avarierea vehiculelor ridicate cu ele și chiar la rănirea persoanelor care le folosesc.

Cât spațiu ocupă un elevator cu 2 coloane profesional

Spre deosebire de alte modele de elevatoare, cum ar fi, spre exemplu elevatoarele cu 4 coloane sau elevatoarele foarfecă, elevatoarele cu 2 coloane ocupă un spațiu semnificativ mai redus în atelierul de lucru, motiv pentru care acestea sunt foarte eficiente în atelierele cu suprafețe reduse.

Instalând elevatoare 2 coloane profesionale în loc de alte tipuri de elevatoare, mai voluminoase, un atelier de reparații auto își va eficientiza activitatea și își va putea crește productivitate, câștigând spațiu pentru alte echipamente și aparate profesionale, necesare în activitatea de zi cu zi.

În cazul unor elevatoare cu 2 coloane singurele elemente care ocupă efectiv spațiu într-un atelier sunt cele 2 coloane de ridicare și traversa de sincronizare dintre ele, deși, în multe cazuri, această traversă este plasată în partea superioară a coloanelor, lăsând liber spațiul de pe podea. În plus, chiar și atunci când traversa de sincronizare este situată pe podea, între coloane, aceasta nu incomodează cu nimic activitatea din atelier, având o dimensiune redusă, pentru a putea fi trecută cu ușurință de un autoturism.

Coloanele propriu-zise ale unui elevator 2 coloane au o amprentă foarte redusă la sol, dimensiunile laturilor acestora fiind, de regulă, cuprinse între 30- 35 de cm pe lățime și 40-45 de cm pe lungime. În consecință, un elevator 2 coloane este foarte economic cu spațiul, acesta necesitând o suprafață relativ redusă pentru instalare, lucru care se datorează faptului că întregul mecanism de ridicare este plasat pe verticală, în interiorul coloanelor sale.

Ce înălțime are un elevator cu 2 coloane

Înălțimea diferitelor modele de elevatoare cu 2 coloane poate varia foarte mult, această fiind cuprinsă între 3500 mm, pentru modelele de capacitate mai mică și chiar 5200 de mm pentru modelele de mare capacitate, proiectate pentru a ridica vehicule grele și voluminoase.

Un lucru important ce trebuie să fie luat în vedere este că înălțimea coloanelor unui elevator cu 2 coloane nu reprezintă întotdeauna înălțimea maximă a întregului mecanism, fiind întotdeauna nevoie să acordăm atenție și la înălțimea vehiculului ridicat de acesta.

Angrenajul de ridicare al unui elevator cu 2 coloane este plasat în interiorul coloanelor elevatorului, astfel că întregul mecanism este distribuit pe verticală, cele două coloane fiind conectate, de regulă, printr-o traversă ce asigură sincronizarea acestora.

Traversa de sincronizare dintre coloane poate fi dispus atât în partea superioară, cât și în partea inferioară a elevatorului, lucru ce poate influența în mod direct înălțimea de ridicare a vehiculelor. Astfel, atunci când traversa este dispusă pe verticală, la capătul coloanelor, aceasta reprezintă limita la care poate fi ridicat un vehicul, însă atunci când aceasta este plasată pe podea, un vehicul poate fi ridicat mai sus, înălțimea acestuia putând depăși înălțimea coloanelor.

Din acest motiv, e important să te asiguri că atelierul în care intenționezi să instalezi elevatorul tău dispune de suficient spațiu pe verticală pentru ca acesta să poată opera în condiții de siguranță, chiar și în cazul în care ridici vehicule mai înalte cu el, cum ar fi SUV-urile sau furgonetele de transport.

Este, de asemenea, foarte important să te asiguri că în zona în care va fi plasat elevatorul nu există niciun fel de obiecte sau aparate montate pe tavan, întrucât acestea pot afecta în mod negativ buna funcționare a acestuia.

Ce greutate are un elevator 2 coloane profesional

Elevatoarele auto sunt echipamente grele, iar acest lucru este valabil și pentru elevatoarele cu 2 coloane, care sunt fabricate dintr-un oțel special, deosebit de rezistent. Astfel, în funcție de marca și modelul ales, elevatoarele cu 2 coloane pot avea o greutate cuprinsă între 700 și 1300 de kg.

Coloanele diferitelor modele de elevatoare 2 coloane sunt proiectate pentru a găzdui un întreg angrenaj de componente și mecanisme fabricate și ele din oțel și alte tipuri de metale, lucru ce contribuie la masa totală a elevatorului. Din acest motiv este recomandată participarea a cel puțin 2 persoane la procesul de instalare, pentru ca cele 2 coloane ale elevatorului să poată fi ridicate și ancorate în siguranță.

Ce durată de viață are un elevator 2 coloane

Elevatoarele cu 2 coloane sunt echipamente puternice și foarte rezistente, fabricate din materiale dure, menite să suporte chiar și cele mai dure condiții de uzură. Acestea sunt proiectate pentru a ridica și susține în condiții de siguranță sarcini foarte mari, astfel că sunt fabricate dintr-un oțel special, extrem de rezistent, iar componentele lor sunt, de asemenea, create pentru a funcționa fără sincope perioade foarte lungi de timp.

Multe dintre noile modele de elevatoare 2 coloane profesionale sunt dotate cu recipiente special concepute pentru o lubrifiere permanentă a angrenajului de ridicare, asigurând buna funcționare a echipamentelor pe toată durata operării. Dacă sunt bine întreținute și utilizate în mod corespunzător, elevatoarele cu 2 coloane pot funcționa fără nicio defecțiune pentru decenii, lucru care le face unele dintre cele mai durabile echipamente auto disponibile pe piață.

Nu e un lucru rar să întâlnim elevatoare cu 2 coloane profesionale aflate în funcțiune chiar de 30 sau 40 de ani și care să fie în continuare utilizate fără niciun fel de problemă. Cu toate acestea există foarte mare între durata de viață a unui elevator 2 coloane pentru entuziaști, folosit, de regulă, în garaje private și un elevator 2 coloane profesional, utilizat în atelierele de reparații auto.

Tocmai din acest motiv, e foarte important să nu tai niciodată scurtături în procesul de achiziționare al unui elevator 2 coloane și să te orientezi către modele performante, fabricate de producători cunoscuți și consacrați în domeniul auto.

Cum se instalează un elevator cu 2 coloane

Procesul de instalare al unui elevator cu 2 coloane implică mai multe etape ce trebuie urmate pentru ca montajul să fie dus la bun sfârșit iar noul echipament să poată funcționa în cele mai bune condiții. De la poziționarea corectă și pregătirea podelei până la fixarea ancorelor și montarea diferitelor componente ale echipamentului, există mai mulți pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru ca instalarea noului tău elevator cu 2 coloane să fie executată corect.

Iată care sunt aceștia:

Alegerea spațiului potrivit

Un elevator 2 coloane profesional este un echipament performant, avansat și precis, care necesită condiții optime pentru o instalare reușită și pentru o funcționare corectă și eficientă. Din acest motiv este important ca elevatorul să fie montat numai în spații bine iluminate și acoperite, ferite de vânt, ploaie și alte intemperii ale vremii.

Suprafața destinată instalării trebuie să fie plană, toleranța planității fiind mai mică de 5 mm, iar podeaua trebuie să fie din beton turnat, orice alte materiale fiind improprii pentru instalarea unui elevator. De exemplu, un elevator cu 2 coloane nu ar trebui sub nicio formă să fie instalat pe o suprafață asfaltată, întrucât acest lucru ar genera un risc foarte mare de defecțiuni și accidente grave.

De asemenea, este important ca temperatura din spațiul în care este instalat elevatorul să nu scadă niciodată sub - 5℃, iar zona din jurul elevatorului să fie liberă de obstacole și de corpuri în mișcare, atât pe plan orizontal, cât și pe plan vertical. În plus, spațiul selectat pentru instalare trebuie să ferit de zonele destinate spălătoriilor, zonele de depozitare ale substanțelor inflamabile, solvenților sau vopselelor.

Adaptarea zonei de instalare
Un prim pas necesar în pregătirea zonei de instalare pentru elevatoare 2 coloane profesionale este determinarea capacității de încărcare a podelei de beton din atelier. Pentru ca elevatorul să fie instalat în condiții de siguranță podeaua trebuie să aibă o clasă minimă de rezistență B250 și o grosime cuprinsă între 200 și 300 de mm, în funcție de marca și modelul de elevator 2 coloane ales.

Astfel, înainte de instalare, e foarte important să te asiguri de conformitatea podelei atelierului, fie consultând documentația arhitecturală a clădirii în care operează atelierul tău, fie prin verificare directă. O cale bună pentru a efectua o verificare directă a grosimii podelei din atelierul tău este prin executarea unor găuri în podea, măsurând apoi grosimea acesteia.

Un alt aspect important în procesul de pregătire a spațiul pentru instalare este cuplarea noului tău elevator la instalația electrică. Acest lucru se poate face fie prin cablul de alimentare echipat cu ștecher, fie prin alimentare de la rețea fixă, caz în care va trebui să apelezi ajutorul unui electrician autorizat. E important de reținut faptul că la efectuarea lucrărilor trebuie respectate cu strictețe normele generale și cele locale.

Amplasarea elevatorului

Amplasamentul unui elevator 2 coloane este un aspect foarte important, care nu ar trebui neglijat nici el, atât din punct de vedere al eficienței funcționării acestuia, cât și al siguranței angajaților care vor opera echipamentul.

Mai simplu spus, când vine vorba de elevatoare 2 coloane, poziționarea corectă este esențială pentru buna funcționare a acestora. Locul de instalare al elevatorului trebuie determinat cu exactitate, asigurând o distanță de cel puțin 1 metru între platforma de ridicare și elementele fixe, precum pereții, în toate pozițiile de ridicare. Acest lucru este foarte important atât pentru a putea poziționa corect vehiculele înainte de ridicare, cât și pentru mobilitatea angajaților în spațiul de lucru.

Un alt aspect ce trebuie luat în calcul este legat de accesul vehiculelor asupra elevatorului; ridicarea vehiculelor trebuie să fie un proces rapid și eficient, astfel că trebuie evitată poziționarea elevatorului în unghi sau la distanță de intrarea în atelier. Este necesară asigurarea unui spațiu suficient pentru intrarea și ieșirea vehiculelor, iar poziționarea lor pe elevator ar trebui să se poată face fără să fie nevoie de multiple manevre.

Ca regulă generală de orientare, plasamentul celor 2 coloane ale elevatorului ar trebui să se facă la o distanță de aproximativ 3500 mm față de peretele din spate al atelierului, iar pe verticală ar trebui alocat pentru elevator un spațiu de cel puțin 5000 de mm. De asemenea, în cazul în care elevatorul este montat într-un colț al atelierului, va trebui asigurat un spațiu de cel puțin 1-1.5 m între coloanele elevatorului și pereții din lateralul acestora, astfel încât mobilitatea în jurul angrenajului de ridicare să nu fie îngreunată în niciun fel.

Pregătirea podelei de beton

Orice elevator cu 2 coloane necesită o podea din beton pentru a fi instalat în siguranță în atelierul de lucru. Grosimea podelei și densitatea betonului necesară instalării pot însă varia în funcție de modelul ales și capacitatea sa de ridicare, precum și în funcție de greutatea elevatorului în sine.

În consecință, grosimea podelei necesară instalării unui elevator 2 coloane 3.5 tone poate fi mai redusă decât grosimea podelei necesară instalării unui elevator 2 coloane 5 tone sau a unui elevator 2 coloane 9 tone, iar acest lucru se datorează sarcinii mult mai mari pe care acestea din urmă sunt capabile să o ridice. Din acest motiv, pentru a determina dacă spațiul din atelierul tău întâlnește specificațiile tehnice necesare instalării elevatorului ales va trebui să consulți manualul sau instrucțiunile de instalare ale acestuia în prealabil.

Ca regulă generală, marea majoritate de modele de elevatoare cu 2 coloane necesită pentru instalarea o podea din beton din clasa de rezistență B250, cu o grosime cuprinsă între 200 și 300 mm. De asemenea, suprafața podelei trebuie să fie plană, toleranța planității fiind mai mică de 5 mm.

În cazul în care podeaua atelierului tău nu întâlnește specificațiile tehnice necesare, va trebui să faci schimbările necesare pentru a putea instala și opera în siguranță noul tău elevator. Astfel, în ceea ce privește pregătirea podelei pentru instalarea unui elevator cu 2 coloane există, de regulă, 2 opțiuni la care poți apela:

Turnarea unei platforme de susținere

Această variantă presupune turnarea unei platforme din beton neted și solid cu clasa de rezistență minimă B250 și o toleranță a planității de maximum 5 mm. Această platformă va avea dimensiunea de 5m✕5m și o grosime minimă de 300 mm și va trebui să fie lăsată să se întărească și să se consolideze cel puțin 28 de zile de la turnare înainte de instalarea echipamentului.

Turnarea a 2 cuzineți uniți de o centură

În cazul în care podeaua atelierului tău are o grosime mai mică de 20-30 de cm poți opta pentru turnarea a 2 cuzineți de beton, uniți între ei de o centură de beton. Cei doi cuzineți trebuie să aibă dimensiunea de câte 1m cub fiecare, iar centura de beton dintre ei trebuie să aibă dimensiunea de 40cm✕50cm. Calitatea betonului turnat trebuie să fie confirmată de unitatea furnizoare, iar structura proaspăt turnată trebuie lăsată să se întărească și să se consolideze timp de cel puțin 28 de zile.


Descărcarea elevatorului

Nu trebuie să pierzi din vedere faptul că un elevator cu 2 coloane este un echipament foarte greu ce nu poate fi manevrat cu ușurință, chiar și dacă mai multe persoane se ocupă de asta. În consecință, indiferent că noul tău elevator auto va fi livrat direct la locația atelierului sau vei merge tu personal să îl preiei de la furnizor, ar fi indicat să ai pregătit un motostivuitor sau o macara hidraulică pentru ziua cu pricina, întrucât vor simplifica foarte mult procesul de manevrare și plasamentul coloanelor. În cazul în care nu deții niciunul dintre aceste echipamente, poți opta pentru închirierea lor pentru ziua respectivă.

Poate părea trivial acest lucru, însă e foarte important să ai grijă să nu zgârii vopseaua coloanelor în timpul despachetării acestora, întrucât chiar și zgârieturile mici pot duce la apariția coroziunii în timp. De asemenea, ar trebui să ai grijă să scapi panoul de comandă, care este de regulă plasat deasupra coloanelor în coletul elevatorului.


Fixarea cablurilor

Odată finalizată descărcarea și despachetarea elevatorului tău, urmează fixarea și reglarea cablurilor de oțel care vor asigura urcarea și coborârea cărucioarelor de ridicare. Specificațiile procesului de instalare al cablurilor pot fi diferite de la un model de elevator la altul, așa că e important să citești cu atenție instrucțiunile și să le urmezi întocmai. Cu toate acestea, fixarea cablurilor este o etapă relativ ușoară, iar identificarea pozițiilor corecte de instalare nu ar trebui să-ți pună prea multe probleme.

Poziționarea coloanelor

În funcție de modelul de elevator ale poziționarea celor 2 coloane se va face fie față în față, cum este cazul modelelor de elevatoare simetrice fie în unghi una față de cealaltă, cum este cazul modelelor de elevatoare asimetrice. În această fază e foarte important să consulți manualul de instalare și să respecți cu judiciozitate unghiurile de instalare specificate de către acestea.

Securizarea coloanelor

După consolidarea platformei de beton sau în cazul în care aceasta întâlnește deja specificațiile tehnice necesare pentru instalare, se poate trece la montajul propriu-zis al elevatorului, adică la ancorarea celor 2 coloane de ridicare. Pentru aceasta se vor executa găuri în podea cu dimensiunea egală sau mai mică față de diametrul buloanelor de fixare.

După realizarea găurilor necesare acestea vor fi curățate și buloanele vor fi presate. Cuplul de strângere al buloanelor poate varia în funcție de modelul elevatorului, însă aceasta este de regulă cuprins între 120 și 150 Nm. Acest cuplu de strângere va trebui verificat din nou după aproximativ 2 săptămâni de la instalare.

Montajul traversei de sincronizare

Odată ce coloanele elevatorului au fost ancorate în podea va trebui să continui cu fixarea traversei ce va asigura legătura între acestea. În funcție de modelul de elevator ales, această traversă poate să treacă prin partea superioară sau prin partea inferioară a elevatorului. În cazul în care acesta trece prin partea superioară a elevatorului vei avea nevoie fie de un motostivuitor sau de câte 2 scări și persoane la fiecare capăt pentru a o ridica în poziție.

Odată așezată în poziție va trebui să te asiguri că aceasta este bine fixată, urmând cu atenție instrucțiunile manualului de utilizare al elevatorul. Astfel, după montajul traversei de sincronizare structura elevatorului tău va fi fixată în poziție.

Montajul unității hidraulice

În cazul în care ai optat pentru achiziția unui elevator 2 coloane hidraulic, după fixarea traversei de sincronizare va trebui să continui cu montajul unității hidraulice. Cu toate că aceasta este destul de grea, vei putea să finalizezi instalare sa cu ajutorul unei alte persoane. Odată ce ai terminat de montat unitatea hidraulică pe coloana elevatorului va trebui să umpli sistemul cu lichid hidraulic, fiind necesari aproximativ 3.5 litri pentru buna funcționare a sistemului, deși cantitatea de fluid hidraulic poate să difere de la un elevator la altul.

Montajul unității de control, a cablurilor și siguranțelor

În funcție de modelul de elevator ales, următorul lucru care trebuie făcut este montajul unității de control care este plasată de regulă pe una din coloanele elevatorului, după care va trebui să continui cu instalarea cablurilor de siguranță prin cilindrii coloanelor. După aceasta, urmează instalarea furtunurilor hidraulice, a cablurilor de conectare a unității de control, precum și a siguranțelor.

Montajul brațelor

Ultima etapă în instalarea noului tău elevator 2 coloane este reprezentată de montajul celor 4 brațe extensibile, care pot fi de aceeași dimensiune în cazul modelelor de elevatoare simetrice și de dimensiuni diferite în cazul modelelor de elevatoare asimetrice, la acestea din urmă brațele din spate fiind mai lungi decât cele din față. Pentru a monta cele 4 brațe ale elevatorului tot ce trebuie să faci este să le fixezi în poziție și apoi să le securizezi cu ajutorul buloanelor.

Cum să utilizezi corect elevatoare cu 2 coloane

Utilizarea corespunzătoare a elevatorului tău este la fel de importantă ca alegerea modelului potrivit, fiind singurul lucru care poate proteja elevatorul de defecțiuni și angajații tăi de accidente. O utilizare greșită a elevatorului poate duce la daune asupra vehiculelor clienților și la defecțiuni sau avarii costisitoare la mecanismul de ridicare al elevatorului, crescând dramatic riscul de rănire al operatorului.

Există o serie de aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere dacă vrei să folosești corect noul tău echipament și dacă vrei ca acesta să opereze în mod eficient și sigur pentru o perioadă lungă de timp. Tot ce trebuie să faci este să urmezi aceste reguli simple:

Consultă manualul cu instrucțiuni

Fiecare elevator cu 2 coloane profesional are propriile caracteristici și funcții, motiv pentru care e foarte important să consulți cu atenție manualul de utilizare înainte de a începe operarea acestuia. Sigur, marea majoritate a modelelor de elevatoare 2 coloane nu sunt echipate cu multe butoane și au panouri de comandă relativ simple și ușor de înțeles, însă asta nu elimină riscul de apariție a unor avarii sau chiar accidente în urma utilizării incorecte.

Din acest motiv, consultarea minuțioasă a manualului de utilizare este o etapă logică, corectă și necesară în toate cazurile în care achiziționezi un model de elevator 2 coloane cu care nu ai mai lucrat în trecut.

Asigură buna întreținere a elevatorului

Pentru ca elevatorul tău să funcționeze la cei mai buni parametri și să reduci cât mai mult riscul apariției de avarii și defecțiuni asupra diferitelor sale mecanisme este necesar să te asiguri că acesta e bine întreținut. Elevatoarele cu 2 coloane sunt echipamente rezistente, fabricate din materiale foarte dure, ce pot rezista decenii dacă li se asigură o bună mentenanță.

Tocmai de aceea, va trebui să faci din mentenanța elevatoarelor tale o prioritate, curățându-le constant de praf, murdărie și depuneri, asigurând lubrifierea componentelor acestora și efectuând reglaje și completări ori de câte ori este cazul. De asemenea, în cazul unor elevatoare 2 coloane hidraulice este important să schimbi lichidul hidraulic atunci când este cazul și să faci completări dacă este nevoie, pentru a menține elevatorul în bună stare de funcționare.

Efectuează reparațiile necesare la timp

Chiar și cele mai performante elevatoare 2 coloane pot suferi unele mici defecțiuni, lucru ce le poate afecta funcționarea, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Din acest motiv, e important să te asiguri că, ori de câte ori, observi o problemă sau o defecțiune la elevatorul tău, o îndepărtezi. Chiar dacă defecțiunea în cauză este minoră și nu afectează pe moment funcționarea elevatorului, nu trebuie să uiți că aceasta se poate oricând agrava, ducând la deteriorarea altor componente și, cel mai probabil, la reparații mult mai costisitoare mai târziu. În consecință, e mult mai bine să te ocupi rapid de orice defecțiune, cât ar fi de mică, astfel încât să eviți costuri mai mari și probleme multa mai grave mai târziu.

Asigură instruirea angajaților care vor lucra cu elevatorul

Elevatoarele auto sunt echipamente puternice, performante și sigure, însă acestea trebuie operate în mod corect și numai de către persoane avizate, în caz contrar existând numeroase riscuri, atât asupra vehiculelor ridicate, cât și asupra persoanelor care lucrează în atelier.

Tocmai de aceea, trainingul angajaților care vor opera elevatoarele din atelierul tău este un pas esențial peste care nu poți sări sub nicio formă. De la cunoașterea temeinică a comenzilor și până la poziționare corectă a brațelor sub vehicul, există o serie de aspecte ce trebuie bine revizuite înainte ca un angajat să poată opera corect și în condiții de siguranță un elevator 2 coloane profesional. E important să te asiguri că toate acestea sunt bine înțeles de către toți cei care vor lucra cu elevatoare 2 coloane în atelierul tău.

Cum se operează un elevator 2 coloane

Operarea unui elevator cu 2 coloane profesional nu se limitează doar la apăsarea butonului de ridicare și coborâre a vehiculului, ci este un proces mai complex, care necesită pregătiri în prealabil pentru a putea fi executat corect și în deplină siguranță. Există câțiva pași importanți care trebuie să te asiguri că sunt duși la bun sfârșit înainte de fiecare ridicare:

Poziționarea vehiculului

În funcție de modelul elevatorului și de natura vehiculului pe care încerci să îl ridici cu acesta, poziționarea sarcinii pe un elevator cu 2 coloane se face în moduri specifice și bine definite. Astfel, în cazul unui elevator simetric, vehiculul va fi întotdeauna poziționat la un raport de 50-50% față de coloanele elevatorului, iar în cazul unui elevator asimetric, vehiculul va trebui poziționat la un raport de 30-70% față de coloane, pentru ca ridicarea să poată fi executată corect și în condiții de siguranță.

Desfășurarea brațelor

Poziționare brațelor unui elevator cu 2 coloane este o etapă importantă în securizarea vehiculului înainte de ridicare și trebuie executată întotdeauna cu atenție și respectând cu strictețe indicațiile manualului de utilizare.

În funcție de tipul elevatorului, există diferențe notabile în modul de desfășurare al brațelor; astfel, dacă în cazul elevatoarelor simetrice acestea se plasează întotdeauna în oglindă, fiind desfășurate simetric, în cazul elevatoarelor asimetrice brațele din spate vor fi întotdeauna extinse mai mult și vor fi plasate către zona din spatele vehiculului. Întrucât pe un elevator 2 coloane asimetric ridicarea vehiculului se face într-o proporționalitate de 30-70% față de coloane, brațele din spate trebuie să compenseze pentru această discrepanță.

De asemenea, este foarte important ca tampoanele de cauciuc al brațelor să fie plasate în punctele specifice de ridicare ale fiecărui vehiculul în parte, în caz contrar existând riscul avarierii vehiculului ridicat.

Plasarea tampoanelor de cauciuc și/sau a supraînălțătoarelor

După identificarea poziției corecte de plasare a celor 4 brațe, va trebui să plasezi cele 4 tampoane de cauciuc la capătul brațelor, acestea fiind menite să protejeze caroserie de zgârieturi și alte defecțiuni în timpul ridicării. De asemenea, în cazul în care vehiculul pe care urmează să îl ridici are o gardă la sol mai mare, cum este cazul SUV-urilor sau al microbuzelor, poate fi nevoie de montarea unor supra înălțătoare la capătul brațelor înainte de ridicare.

Acționează unitatea de comandă

Odată ce brațele au fost corect poziționate iar tampoanele de cauciuc și, după caz, supra înălțătoarele au fost montate, e timpul pentru a acționa unitatea de comandă. În acest moment este important să acționezi ușor butonu de ridicare, lăsând vehiculul să urce doar până în punctul în care roțile sale se află la câțiva centimetri față de sol.

După ce vehiculul a fost ușor ridicat, e foarte important să te asiguri că acesta este bine echilibrat pe elevator. Pentru asta va trebui să verifici dacă vehiculul este la nivel și să te duci în fața și spatele vehiculului pentru a încerca să-l miști, astfel încât să te poți asigura că acesta e stabil poziționat pe elevator.

Acesta e motivul pentru care vehiculul nu trebuie ridicat inițial mai mult de câțiva centimetri față de podea. În cazul în care acesta nu e bine plasat pe elevator, nu vor exista riscuri de avariere sau accidentare a operatorului în caz că este instabil și se dezechilibrează.

Ridică vehiculul la înălțimea dorită

În momentul în care ești sigur că vehiculul este corect poziționat și este stabil pe elevator, e timpul să începi procesul de ridicare, acționând panoul de comandă și ridicând vehiculul până la înălțimea dorită. Poți alege nivelul de ridicare în funcție de intervenția pe care vrei să o derulezi. Astfel, în cazul unei intervenții de vulcanizare sau reglaje asupra roților o înălțime moderată este mai confortabilă, iar pentru o inspecție sau o operațiune de reparații vei ridica vehiculul la o înălțime mai mare.

Odată ce vehiculul este ridicat, e important să te asiguri că acesta este securizat prin acționarea sistemului de blocare. Multe modele de elevatoare 2 coloane profesionale sunt dotate cu sisteme automate de blocare, ce acționează din 15 în 15 cm, însă în cazul în care elevatorul tău are un sistem manual de blocare va trebui să acționezi butonul sau maneta destinată acestui scop.

Coboară din nou vehiculul

După ce munca ta s-a încheiat e timpul să cobori din nou vehiculul. Înainte de a face asta va trebui să te asiguri că spațiul de sub el este complet liber și nu există niciun fel de obstacole sub vehicul. Apoi va trebui să ridici ușor brațele elevatorului pentru ca sistemul de blocare să se dezangajeze, iar vehiculul va putea fi coborât în siguranță.

Lasa un comentariu

Autocom Online SRL