Cum să utilizezi corect un aparat echilibrat roți. Ghid video cu explicații

Cum să utilizezi corect un aparat echilibrat roți. Ghid video cu explicații

  • Data crearii: 2022-04-01
  • Click-uri: 4237
  • Comentariu: 0
Orice atelier de reparații auto care dorește să-și crească vânzările și să-și diversifice clientela ar trebui să ia în considerare achiziția unor aparate echilibrat roti profesionale, cu care să poată lucra eficient și rapid pentru a rezolva orice fel de probleme de dezechilibru al roților unui vehicul.

Dezechilibrul roților poate avea numeroase cauze, acestea putând începe chiar din fabricație, motiv pentru care niciodată nu ar trebui să presupunem că o roată este perfect echilibrată, chiar și dacă aceasta este nouă.

De la mici imperfecțiuni dimensionale, la neomogenitatea materialelor sau prezența valvei, există foarte mulți factori ce pot conduce la un dezechilibru al roții, motiv pentru care echilibrarea acesteia devine necesară după montajul anvelopei pe jantă.

Procesul de fabricație nu este însă singurul care poate cauza dezechilibre ale roților, aceste dezechilibre putând apărea și în urma utilizării vehiculului. Astfel, uzura inegală a anvelopelor, intervențiile de dejantare, impactul cu un obstacol sau chiar frânele puternice sunt toți factori ce pot genera dezechilibre la nivel roților.

Din nefericire, dezechilibrul roților se poate transforma rapid într-o problemă pentru șofer și pasageri, în special la viteze mari, întrucât roțile vehiculului nu vor putea menține în permanență contactul cu șoseaua, iar această scădere a aderenței va cauza, la rândul său, o deteriorare a eficienței frânelor.

Echilibrarea roților nu este un proces dificil și nici unul îndelungat, însă este o intervenție foarte importantă pentru siguranța unui vehicul, motiv pentru care aceasta trebuie realizată cel puțin odată pe an sau la fiecare 15.000 de km parcurși, precum și la orice schimbare a anvelopelor.

În acest context, nu este deloc surprinzătoare cererea crescută de servicii de echilibrare roti din partea clienților, lucru care reprezintă o reală oportunitate pentru orice service auto care detine  Elevator auto , care dorește să-și crească încasările și să-și diversifice oferta de servicii.

Astfel, prin achiziția de aparate echilibrat roti pe langa un aparat de geometrie directie, orice atelier de reparații auto își poate crește substanțial veniturile, accelerându-și dezvoltarea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Tocmai de aceea, e important să te asiguri că atelierul pe care îl conduci utilizează aparate echilibrat roti profesionale, perfomante și eficiente, care să ajute angajații tăi să lucreze rapid și cu cât mai puțin efort. Este, de asemenea, foarte important să te asiguri că fiecare angajat care lucrează cu un aparat echilibrat roti știe să utilizeze bine echipamentul, astfel încât riscul de eroare să fie redus la un minimum.

În definitiv, calitatea serviciilor de echilibrare a roților poate avea un impact puternic atât asupra confortului dintr-un vehicul, cât și asupra siguranței acestuia, motiv pentru care e important ca aceste intervenții să fie realizate cu un maxim profesionalism.

Din acest motiv, am pregătit în continuare pentru tine o serie de pași recomandați pentru utilizarea unui aparat echilibrat roti, însoțiți de exemple video și explicații suplimentare. Acest ghid video a fost realizat pentru utilizarea unui aparat echilibrat roti RHM W8, însă majoritatea acestor pași sunt aplicabili și la alte modele de aparate echilibrat roti.

Iată care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi pentru a utiliza corect un aparat de echilibrat roti:

1. Fixarea roții

Înainte de a începe procedura de echilibrare, va trebui să asiguri fixarea roții asupra echipamentului. Pentru asta vei avea nevoie de un con de centrare sau, după caz, de o flanșă pentru poziționarea roții, iar apoi de o piuliță de fixare pentru securizarea acesteia. În cazul roților mai mici, cum sunt cele pentru autoturisme, vei folosi un con de centrare, care va fi plasat pe brațul aparatului, urmând să plasezi roata, iar apoi să strângi piulița de fixare.

În cazul roților mai mari, cum ar fi cele pentru dube sau furgonete de transport, va trebui să utilizezi o flanșă și un con pentru poziționarea roții, dar în rest totul rămâne la fel.

2. Verificarea preliminară


După ce roata a fost poziționată pe brațul aparatului de echilibrat, vei putea începe procedurile de diagnostic, operațiune pe care o vei iniția din interfața de control a aparatului. Vei începe diagnosticul cu ajutorul senzorului din partea dreaptă și îl vei încheia cu ajutorul celui din partea stângă. Astfel, aparatul de echilibrat va putea efectua măsurătorile preliminare, înainte de a rula verificările necesare pentru echilibrarea roții.


3. Măsurarea jantei

În continuare, va trebui să efectuezi măsurarea lățimii jantei, pe care o vei executa cu ajutorul brațului auxiliar, plasându-l pe marginea exterioară, iar apoi pe cea interioară a roții. Aparatul va prelua în mod automat dimensiunile.

4. Diagnosticarea

Următorul pas pe care va trebui să îl parcurgi este etapa de diagnosticare. Pentru aceasta va trebui să ridici capacul cu senzori deasupra roții și să inițiezi rulajul acesteia din interfața de control. Astfel, aparatul de echilibrat va putea determina cu exactitate toate punctele de dezechilibru.

5. Plasarea greutăților (plumbilor)

După finalizarea diagnosticului, aparatul va indica cu ajutorul unui fascicul laser toate punctele de plasare a greutăților pentru echilibrarea roții, precum și dimensiunea greutăților. Astfel, tot ce va trebui să faci va fi să te asiguri că aceste greutăți sunt poziționate conform indicațiilor programului.


6. Diagnosticarea finală și sfârșitul intervenției

Odată ce toate greutățile au fost plasate, va trebui să inițiezi încă odată procedura de rulare a roții, astfel încât aparatul să poată verifica echilibrarea corectă a acesteia. Dacă totul este în regulă, interfața va afișa mesajul „OK”, lucru care înseamnă că intervenția de echilibrare a fost finalizată cu succes. După aceasta, tot ce îți rămâne de făcut este să desfaci piulița de fixare și să scoți roata de pe brațul aparatului de echilibrat.



Lasa un comentariu

Autocom Group Swiss AG